• Перейти до основного вмісту
arrow
Головна
Новини

29 травня – всесвітній день здорового травлення

29 травня 2025, 12:43

  • Департамент охорони здоров’я
29.05

Його мета – привернути увагу до важливості роботи шлунково-кишкового тракту, профілактики та лікування хвороб травної системи.

Сучасний ритм життя, незбалансоване харчування, малорухливий спосіб життя, стреси та шкідливі звички негативно впливають на здоров’я травного тракту. Останні дослідження свідчать, що порушення травлення можуть стати причиною розвитку таких захворювань, як гастрит, виразкова хвороба, синдром подразненого кишечника, дисбактеріоз, рефлюкс-езофагіт, жовчнокам’яна хвороба тощо.

Більшість проблем із травленням можна попередити, дотримуючись принципів здорового харчування та ведучи активний спосіб життя.

Як підтримувати здоров’я травної системи?

  • Дотримання режиму харчування. Намагайтеся їсти в один і той самий час, не пропускайте основні прийоми їжі та уникайте переїдання.
  • Збалансований раціон. Харчування має містити достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів та клітковини.
  • Більше клітковини. Овочі, фрукти, бобові, цільнозернові продукти допомагають нормалізувати роботу кишечника, покращують мікрофлору та запобігають закрепам.
  • Підтримка водного балансу. Вода необхідна для нормального травлення та засвоєння корисних речовин. Випивайте достатню кількість чистої води протягом дня.
  • Обмеження шкідливих продуктів. Уникайте надмірного вживання жирної, смаженої, гострої їжі, фастфуду, солодощів, газованих напоїв та алкоголю.
  • Фізична активність. Регулярні фізичні вправи покращують перистальтику кишечника та запобігають застійним явищам у травній системі.
  • Контроль стресу. Хронічний стрес негативно впливає на травлення, тому важливо навчитися розслаблятися та знімати напруження.

«Тарілка здорового харчування» – це простий та ефективний спосіб забезпечити організм необхідними речовинами:

  • Половина тарілки – овочі, фрукти та ягоди, які є джерелом клітковини та вітамінів.
  • Чверть тарілки – складні вуглеводи, зокрема цільнозерновий хліб, вівсянка, бурий рис, гречка, ячмінь.
  • Чверть тарілки – білкові продукти, такі як риба, птиця, бобові, кисломолочні продукти, горіхи.
  • Додавайте до раціону здорові жири – рослинні олії, авокадо, горіхи, насіння, оскільки вони сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів.

Здорове травлення – запорука довгого та якісного життя. Своєчасна діагностика, правильний підхід до харчування та здоровий спосіб життя допоможуть уникнути багатьох проблем із травленням. Бережіть своє здоров’я!

 

Валентина Кулакова, лікар-гастроентеролог

КП «4-А міська клінічна лікарня Полтавської міської ради ім. Л. Куроєдова»

Поділитись

Теги

медицина
здоров'я

Новина за темою

Як Полтавщина запалює інтерес молоді до медицини
29/05/2025
Лікар ортопед-травматолог розповів про 3D моделювання та 3D друк: недосяжна технологія чи необхідний інструмент
29/05/2025
Синергія заради стійкості: Полтавщина формує майбутнє ментального здоров'я
29/05/2025

Останні новини

Більше новин
У театрі ляльок відбулось талант-шоу "Усі ми – родом з дитинства" У театрі ляльок відбулось талант-шоу "Усі ми – родом з дитинства"
03/06/2025
Освітньо-грантова програма для розвитку ветеранського бізнесу «Жити назустріч»
03/06/2025
Відкрито реєстрацію на молодіжні обміни «ВідНОВА:UA» – 2025!
03/06/2025
На Полтавщині триває маркування маршрутів першої черги у межах проєкту «Рух без бар’єрів»
03/06/2025
У ПОУНБ імені Котляревського проводять активності для дітей
03/06/2025
Розпочала роботу освітньо-інформаційна платформа для мешканців Кримського півострова
03/06/2025
Корпоратизація комунальних підприємств – на порядку денному Громадської ради при ПОВА
03/06/2025
Турнір із плавання Swim Fest Poltava
03/06/2025
Урядовий проєкт «єРобота»: 149 підприємців із Полтавщини отримали мікрогранти на розвиток бізнесу
03/06/2025

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

Офіційний веб-сайт

Адреса:

36014, Полтава,вулиця Соборності, 45

Телефон

+380 (532) 56-02-90

Електронна пошта

[email protected]

Гаряча лінія

112

ОВА

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту

[email protected]

Розроблено в

За підтримки

Мапа сайту